Met deze tips werk jij aan een innovatief bedrijf

Gepubliceerd op: 04-03-2022

Het is belangrijk om als ondernemer te blijven innoveren. Stilstand is achteruitgang. Vooral nu wanneer slimme technologie de ene na de andere branche helemaal op zijn kop zet. De mogelijkheden zijn enorm en bedrijven die niet meegaan in de trends en ontwikkelingen zullen snel hun waarde verliezen. Het runnen van een bedrijf is intensief en je bent ontzettend druk bezig met dagelijkse voorkomende bezigheden, dat je nauwelijks nog voorbij de muren van het eigen bedrijf kijkt. Vanaf nu komt daar een einde aan, want met deze tips werk jij aan een innovatief bedrijf! 

Efficiënter zaken doen 

1 van de belangrijkste voordelen van innoveren is het feit dat we steeds efficiënter werken. We doen veel meer relevante werkzaamheden, in een kortere periode. Dankzij verschillende innovaties zorgen we er namelijk voor dat we systematisch werk niet meer hoeven te verrichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het populaire EDI. Veel mensen stellen daarom ook de vraag, wat is EDI? EDI staat voor Electronic Data Interchange en is de gestructureerde elektronische gegevensuitwisseling tussen verschillende computersystemen. Dit betekent dat je heel eenvoudig al je facturen, orders en pakbonnen verstuurt en ontvangt. Door dit proces te automatiseren houd je meer tijd over om te werken aan de klantbeleving. 

Investeer in je personeel 

Je werknemers zijn de stille kracht van je onderneming. Zij bedenken de creatieve ideeën die leiden tot innovaties. Het is dus ontzettend belangrijk om te investeren in het personeel. De ontwikkeling van je medewerkers is net zo belangrijk als de ontwikkeling van je onderneming. Luister goed naar je personeel en doe wat met hun adviezen. Zorg voor een open bedrijfscultuur met voldoende diversiteit in karakters, kwaliteit en vaardigheden. 

Blijf visualiseren 

Heb je een nieuw idee? Dan is het heel belangrijk om het hele team erin mee te krijgen. Je moet er namelijk voor zorgen dat iedereen enthousiast raakt en dat iedereen er 100% voor gaat. Hoe doe je dit? Door te visualiseren. Je dient namelijk jouw visie over te brengen op de medewerkers. 

Met een visie zet je de grote lijnen uit voor je onderneming, maar het is belangrijk om op een gegeven moment concrete plannen te maken. Houd het niet bij een vage belofte, maar concretiseer het met je ambities. Doe dit bij voorkeur met getallen, dat werkt nou eenmaal heel goed. Wat moeten bijvoorbeeld de marges worden? 

Upgrade het kantoor 

Grote bedrijven hebben over het algemeen altijd een prachtig hoofdkwartier met mooie plekken, veel groen en veel mogelijkheden voor ontspanning. Dat is natuurlijk niet voor niets. Op deze manier creëren ze een vruchtbare bodem voor innovatie. Natuurlijk is het voor MKB-bedrijven niet zo makkelijk om naar zo’n kantoor te verhuizen, maar voeg bijvoorbeeld kleurrijke planten toe, een aantal fitnessapparaten of een spelcomputer. Geef de medewerkers ook genoeg tijd om even te ontspannen.