Hoe werk je aan teambuilding?

Gepubliceerd op: 03-03-2022

Het lijkt vanzelfsprekend, een organisatie of afdeling die optimaal samenwerkt om de doelen te behalen. Helaas werkt het in de praktijk toch net even iets anders. Vaak vormen samengestelde groepen niet automatisch tot een hecht team. Het is daarom erg belangrijk om te werken aan teambuilding. Niet de beste spelers winnen, maar het beste team wint. Teambuilding verbetert de samenwerking en vergroot het onderlinge vertrouwen tussen de teamleden. Daarom vertellen we in deze blog een aantal tips om te werken aan de teambuilding binnen jouw organisatie. 

Denk out-of-the-box 

Elk MKB-bedrijf organiseert wel een een teamuitje om bijvoorbeeld te gaan karten of naar de bioscoop te gaan. Uiteraard zullen de werknemers een leuke tijd hebben, maar er wordt op deze manier niet gewerkt aan teambuilding. Een goede teambuilding activiteit zorgt namelijk voor een hecht teamgevoel door een groep te stimuleren samen een doel te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een escaperoom of een bushcraft. Bij zo’n bushcraft leer je om als team te overleven in de natuur. 

Volg workshops samen 

Een andere manier om je team te motiveren is het organiseren van workshops. Wanneer men samen iets leert, bouw je ook mee aan je teambuilding. Een sales team volgt bijvoorbeeld een workshop over het optimaliseren van leads, terwijl een marketing team een workshop volgt van een vakkundig persoon om de creativiteit te stimuleren. Er zijn genoeg mogelijkheden, zolang er maar initiatief wordt getoond. 

Vier het samen!

Mooie resultaten behaald? Vier het samen! Wat verbindt er namelijk meer dan het vieren van successen? Het gevoel dat je als team een doel hebt bereikt zorgt voor een hecht teamgevoel. Daarnaast zorgt dit voor meer motivatie om in de toekomst nog mooiere resultaten te behalen. Maak daarom ook zeker tijd vrij om behaalde doelen te vieren! 

Leer elkaar kennen 

Het is ontzettend belangrijk dat iedereen elkaars unieke kwaliteiten leert kennen en deze bespreekt. Het bevordert namelijk het samenwerken omdat het op deze manier duidelijk is wie er bij welke kwesties om hulp wordt gevraagd. Daarnaast verdeel je op deze manier de taken efficiënter, waardoor het werkplezier toeneemt. Breng de kwaliteiten van alle teamleden in kaart door hen de eigen kwaliteiten op te laten schrijven in de vorm van een workshop. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om je eigen kwaliteiten op te schrijven. 

En vergeet niet, teambuilding draait ook om plezier maken. Combineer je teambuilding activiteiten daarom altijd samen met plezier!