Het gebruik van warehousing

Gepubliceerd op: 26-11-2021

Bij warehousing moet je denken aan producten die ergens worden opgeslagen en vervolgens worden gedistribueerd of verkocht. De reden dat veel bedrijven gebruik maken van warehousing is meestal omdat zij zelf niet over een eigen opslagruimte beschikken. Wil je meer weten over warehousing? Lees dan verder!

Hier wordt warehousing voor gebruikt

Spullen kunnen voor een lange of korte termijn worden opgeslagen in een warehouse. Het zijn vooral veel transportbedrijven, groothandels en fabrikanten die hier gebruik van maken. Omdat zij kiezen om gebruik te maken van een externe opslag, hoeven ze geen eigen opslag te beheren. Het voordeel van geen eigen opslag hebben is dat het ruimte en kosten bespaart.

Een Warehouse Management Systeem

Bij warehousing wordt er gebruik gemaakt van een Warehouse Management Systeem (WMS). Het management systeem kijk naar de verzending, opslag en de invoer van het warehouse. Hierdoor weet het systeem altijd hoe iets verpakt moet worden, alle informatie over de verzending, waar alle spullen liggen, wat de hoeveelheid orders zijn die zijn binnengekomen, wat er nog op voorraad ligt en hoe iets verpakt moet worden. Deze informatie geeft het systeem dan vervolgens door waardoor zowel het personeel als de klant altijd op de hoogte zijn. 

Welk WMS past bij jou

Het is verstandig om je zelf, voor het kiezen van een WMS-systeem, vier vragen te stellen. Je moet nadenken met wat voor markt je werkt en wat je plannen zijn voor in de toekomst. Het is natuurlijk ook van belang wat voor een bedrijf je zelf hebt en of je op zoek bent naar een nieuwe techniek of dat dat je minder uitmaakt. Als je deze vragen voor jezelf beantwoordt is het makkelijker om op zoek te gaan naar een WMS-systeem dat het beste past bij jouw bedrijf.

Interne of externe warehousing

Als je over genoeg ruimte beschikt kun je je eigen voorraad ook intern opslaan. Het is hierbij wel van belang dat de voorraad ook makkelijk te beheren is en dat de ruimte ook nog steeds groot genoeg is als je bedrijf gaat groeien. Wanneer dit niet het geval is, is het misschien toch verstandiger om het extern uit te besteden. Bij warehousing maak je gebruik van de ruime, het personeel en de expertise van het bedrijf. Jouw groeiambities als bedrijf kunnen worden waargemaakt juist door gebruik te maken van een warehouse.