Werken in de bouwkunde? Dit moet je weten
Als je het over bouwkunde hebt, dan heb je het over alle kennis en informatie die te maken heeft met bouwen. Het is de kennis en techniek die je moet beschikken als je bezig bent met het bouwen van utiliteit, woningen en andere gebouwen. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor allemaal technieken die toegepast worden op de bouw. Wil je werken in de bouwkunde? Dan lees je hier wat je allemaal moet weten!
Wat je leert
Voordat je aan de slag kan in de bouwkunde moet je eerst een opleiding bouwkunde hebben afgerond. Hier leer je hoe je technische tekeningen maakt van utiliteit, woningen en andere gebouwen. Het is hier ook van belang dat leerlingen weten hoe ze vervolgens deze tekeningen kunnen lezen. Er wordt aandacht besteed aan de bouwsystemen die worden toegepast op de bouw. Er zitten best wat verschillen tussen de systemen en hier zitten bepaalde voor- en nadelen aan verbonden.
Wat je kunt met bouwkunde
Nadat je een opleiding bouwkunde hebt afgerond kun je bij veel bedrijven terecht. Hier kun je denken aan een projectleider bij bijvoorbeeld een architectenbureau of bij een aannemer als bouwplaatsmanager. Als er gekeken wordt naar afgestudeerden studenten van de studie bouwkunde dan werkt het grootste gedeelte bij een ingenieurs of architectenbureau of bij een aannemer. De startersfuncties die het meest voorkomen zijn projectleider, tekenaar, constructeur en werkvoorbereider. Daar werkt dan ongeveer de helft van aan bedrijven en kantoren, een kwart werkt in de woningbouw en een kwart is werkzaam met bouwmaterialenleveranciers, restauratie, renovatie en onderhoud.
Hoe moeilijk is het?
Bouwkunde is niet eenvoudig. Veel studenten vinden rekenen lastig en dat is wel een belangrijk onderdeel bij de studie. Behalve het rekenen spelen een hele hoop verschillende praktische opdrachten een grote rol en deze nemen behoorlijk wat tijd in beslag. Je moet er rekening mee houden dat je wel tot 40 uur per week bezig bent met je studie als je deze goed wil afronden. Als je een beetje creatief bent, verbeeldingskracht hebt, goed kan rekenen, leiding kan geven, oog hebt voor bouwtechnische details en goed volgens een planning kan werken? Dan past bouwkunde zeker bij jou!