Bekende graffiti kunstenaars
Het is een goede tijd voor de graffiti kunstenaar. De waardering voor deze tak van sport is enorm toegenomen. Amsterdam heeft er zelfs een heel museum voor geopend waar mensen van heinde en ver naar toe komen om de street art werken te bewonderen. Het museum is gevestigd in een oude loods op het NDSM terrein. De oude scheepswerf staat al jaren bekend als vrijplaats. Vandaar dat je hier veel graffiti artiesten van alle niveaus op hun vrije dagen muren ziet beschilderen.
Zien is zelf willen doen
Er zijn veel mensen die hier een graffiti workshop volgen. Bijvoorbeeld via graffitinetwerk.nl. Graffiti spuiten is tenslotte nog niet zo eenvoudig. De mensen die de workshop volgen, zijn even divers als de tekeningen die de kunstenaars maken. Je hebt er groepen bij die bestaan uit kantoorlieden die dit uitje doen in het kader van teambuilding. Maar je ziet ook veel scholen die dit als uitje aanbieden aan hun leerlingen. Dan zijn graffiti workshops ook nog ontzettend populair als kinderfeestje. Niet gek, want het is toch een stuk creatiever en stoerder dan het ouderwetse koekhappen.
Populair
Maar waarom wil iedereen nu ineens aan de graffiti spuit? Dit heeft alles te maken met bekende graffiti kunstenaars. Deze artiesten hebben ervoor gezorgd dat graffiti niet uitsluitend tot vandalisme wordt gerekend maar nu echt gewaardeerd wordt als een vorm van kunst.
Street art kunstenaars
In menig keukenkastje staat wel een mok of bord van de wijlen street art kunstenaar Keith Haring. Hij heeft de weg (haast letterlijk) geopend voor latere generaties. Met zijn pop-art werk en zijn cartoon achtige (muur) schilderingen maakte hij street art toegankelijk. Tegelijk liet hij zien dan je ook op deze manier kon laten zien dat je betrokken bent bij grote thema’s als apartheid en aids. Ook de Engelse straat kunstenaar Banksy is befaamd om grote thema’s met humor te verpakken waarbij het soms wat kan schuren. Een voorbeeld hiervan is zijn werk ‘The Scar of Bethlehem’ waarbij de situatie tussen Israël en Palestina in een kerstverhaal treffend wordt vertaald in een muurschildering.
FAKE it till you make it
Ook de Nederlandse FAKE die wereldfaam kreeg met zijn werk Super Nurse maakt dat graffiti een volwassen karakter krijgt. Hij wilde met deze graffiti een eerbetoon geven aan alle verpleegkundigen tijdens de corona epidemie. Mede door deze bekende graffiti kunstenaars is niet gek dat steeds meer mensen willen leren om graffiti te spuiten. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat er in de nabije toekomst meer Banksy’s, Keith Haring’s en FAKE’s zich zullen tonen door street art. Uiteraard met hun eigen stijl en sfeer.